Aanvullende (tand)verzekering

Orthodontie wordt over het algemeen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Bij sommige verzekeraars valt de vergoeding van orthodontie onder de aanvullende tandpolis. In een heel enkel geval kan aanspraak gemaakt worden op vergoeding uit de basisverzekering. Dat is alleen zo bij mensen met een ernstige ontwikkelingsstoornis in de kaak (vergelijkbaar met schisis). Om in aanmerking te komen voor vergoeding uit de basisverzekering, moet altijd eerst een machtiging aangevraagd worden bij de verzekering. Dat doen wij dan voor je.
Het is in de meeste gevallen dus zo dat je voor de behandeling aanvullend verzekerd dient te zijn. Ons advies is om altijd voorafgaand aan de eerste afspraak bij je verzekering na te gaan wat je voor de orthodontische behandeling vergoed krijgt. Dit kun je nalezen in je polisvoorwaarden, of je kunt bellen of mailen met je zorgverzekeringsmaatschappij.

Overzicht vergoeding verzekeraars

Via de website van vergelijkmondzorg.nl kun je een mooi overzicht bekijken waarin per verzekeraar staat wat er vergoed wordt voor de behandeling van kinderen en voor de behandeling van volwassenen. Ook staat erbij aangegeven wat je voor extra premie betaalt in de maand. Zo kun je een goede vergelijking maken.

Verzekeringen vergelijken

Via de website van gezondkindergebit kun je een ander overzicht vinden waar verschillende vergelijkingssites op een rijtje zijn gezet. Zo kun je zien welke verzekeraars orthodontie vergoeden en wat je voor aanvullende premie moet betalen. Op deze website is sowieso veel interessante informatie te vinden over een gezond gebit.

Vergoeding door uw verzekering is vaak onduidelijk

(bron: website van de Vereniging Voor Orthodontisten)

In veel gevallen worden op de websites van de zorgverzekeraars ruime vergoedingen voor orthodontie beloofd. Het afsluiten van een polis via de website is zó gebeurd, en dan denk je goed verzekerd te zijn. Het doornemen van de kleine lettertjes is echter een tijdrovende en ingewikkelde klus, waar niet iedereen aan toe komt. Bij veel zorgverzekeraars blijkt uit deze kleine lettertjes dat je veel minder vergoed krijgt dan voorgespiegeld wordt. En zelfs veel minder dan in voorgaande jaren. Dit terwijl de premie die u moet betalen verhoogd wordt!

Advies Orthodontiepraktijk Utrecht

Wij adviseren al onze patiënten altijd om heel goed na te gaan wat er precies vergoed wordt door de verzekeraar. Tijdens een eerste consult wordt direct in kaart gebracht hoe je verzekerd bent en wat voor vergoeding daarbij hoort. Dit is een extra service die wij bieden. De eindverantwoordelijkheid voor het nazoeken van de vergoeding blijft altijd bij de patiënt of de ouders/verzorgers van de patiënt.