Vaste apparatuur

Vaste apparatuur wordt ook wel brackets, slotjesbeugel, blokjesbeugel of plakkertjesbeugel genoemd.

Bij deze beugel zijn op de tanden en kiezen metalen slotjes (brackets) geplakt. In deze brackets zit een sleuf waardoor een boogje langs alle tanden wordt aangebracht. Deze boog wordt vastgezet met elastiekjes die eventueel gekleurd kunnen zijn.

Wij werken ook met brackets die een klepje hebben, die ervoor zorgen dat de boog tussen de blokjes geklemd worden. Dit zijn zogenaamde in-ovation brackets. Deze hebben niet de karakteristieke kleurtjes om de slotjes heen.

Orthodontiepraktijk Utrecht - vaste apparatuur

Werking van de vaste apparatuur

De vorm van het aangebrachte draadje vormt langzaam de tandboog. Door elastiekjes of metalen draadjes op bepaalde plaatsen aan te brengen kunnen we de tanden een andere positie geven. Veel mensen overwegen een beugel om esthetische redenen (om hun lach mooier te maken). Orthodontisten vinden het natuurlijk ook belangrijk dat je tevreden bent met je lach, maar letten vooral op de manier waarop je dichtbijt: raken je boventanden je ondertanden op een goede manier? Door te zorgen dat je bovenkaak goed op je onderkaak valt, kun je ervoor zorgen dat je je tanden beter schoon kunt houden en je tanden minder snel slijten.

Palatinale boog

Een palatinale boog wordt ook wel afgekort tot palbar

De palatinale boog is een metalen draad die loopt tussen de eerste blijvende kiezen links en rechts in de bovenkaak.

Werking: de palatinale boog kan de eerste blijvende kiezen in de bovenkaak stabiliseren of actief verplaatsen of draaien. Ook kan de beugel worden gebruikt om via een toegevoegd armpje individuele andere tanden een zetje te geven. De palatinale boog kan worden gecombineerd met bijna alle andere beugels.

De vaste beugel kan worden gecombineerd met de meeste andere hier besproken beugels.

Kijk eens op de website van B-Mania. Dat is een erg informatieve website waar je ervaringen uit kunt wisselen over je beugel en over je orthodontist. Een aanrader voor mensen die met het idee rondlopen met een beugelbehandeling te starten, maar nog een aantal vragen hebben. Je kunt op het forum je twijfels bespreken of de blogs van andere beugeldragers lezen.

Extra leuk aan deze website is het shophoekje, waar je superleuke beugel baggies kunt kopen: een gaaf tasje in allerlei verschillende dessins waar je al je beugelspulletjes in kunt bewaren. Leuk voor als je zelf een beugel hebt, of een origineel cadeau voor een vriend(in) met een beugel.

> tip! <

Er zijn best wel wat ervaringsdeskundigen op het gebied van beugels. Je kent zelf waarschijnlijk wel een paar mensen die een beugel gehad hebben. Ook op internet is veel informatie te vinden. Als je googlet op “blog” en “beugel” of “braces”, vind je allemaal pagina’s van mensen die ook een beugel gehad hebben en daarover hun ervaringen delen. Leuk voor als je meer informatie zoekt. Let wel op dat je de informatie met een korreltje zout neemt: de informatie die op zo’n blog gegeven wordt, kan héél eenzijdig zijn.

> tip! <

Kijk ook eens op deze tumblr pagina! Hier delen ‘lotgenoten’ beugelfoto’s.

En als je dacht dat je de enige was die een beugel heeft (gehad)… bekijk hier dan eens welke beroemdheden je voorgingen!